In 1413 kreeg Nijkerk stadsrechten

Nijkerk is door de eeuwen heen een stad met twee gezichten. De boerencultuur met het Veluwse karakter maakt Nijkerk tot Poort van de Veluwe.
De Zuiderzeecultuur is de andere belangrijke en levendige factor. De florerende verbouw van tabak zorgde voor veel voorspoed en trok andere industrieën aan, zoals een glasfabriek, een touwslagerij, een scheepswerf en handel in hout.

 

De mooiste

Veel Nijkerkers voelen zich verbonden met hun toren en het mooie carillon. De prachtige witte kerktoren van Nijkerk inspireerde al in 1803 de dichter Pieter Pijpers:
Werkzaam Nieuwkerk! welk gesticht
Schittert dáár voor ons gezicht?
Is uw oude spits verloren?
Pronkt gy met een’ nieuwen toren,
Bouwkonstmaatig opgericht?
Ja: wy zien uw’ handel bloeijen.
Doe Tabagoos planten groeijen:
Zegen ruste op uwe vest!

Museum Nijkerk

Museum Nijkerk is gevestigd in een prachtig Rijksmonument aan de Venestraat 16. Het pand is van oorsprong het laatmiddeleeuwse Gasthuis, gelegen aan de oude doorgaande weg van Amersfoort naar Zwolle.
Museum Nijkerk is een royaal, hoogwaardig en attractief museum met veel ruimte voor exposities, interactie, een open depot en een kenniscentrum over de geschiedenis van Nijkerk en over het Westerborkpad.

Museum Nijkerk

Struikelstenen

Met struikelstenen (Stolpersteine) zijn gedenktekens aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze struikelstenen herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.
Een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
Je struikelt niet letterlijk over deze stenen met messing tekstplaatjes.
Je struikelt met je hoofd en je hart!

Lid worden ?

Praat en doe mee

Gratis in 2024 lid worden van de bewonersvereniging Binnenstad.
Meld u aan. Welkom!

Lid worden!